Matregion Fosen

Fosenregionen har utrolig mye å by på, med hav, fjord, fjell og land har vi allerede i dag en stor matproduksjon i både grønn og blå sektor. Hovedmålet for prosjektet Matregion Fosen er økt aktivitet, produksjon og omsetning av lokalmat fra Fosen.

Bjørn Erik Vangen er prosjektleder for matregion Fosen. Vangen er utdannet kokk og har et stort engasjement for lokalprodusert mat. Han er på fritiden styreleder for Norske kokkers landsforening, Trondheim.  Fosenregionen er glade for å ha fått han med på laget.

Våre delprosjekter

Gi gjestene dine en uforglemmelig smaksopplevelse ved å inkludere ferske og saftige blåskjell i ditt kommende arrangement. Med Blåskjellfest vil vi ta dine smaksløker med på en kulinarisk reise som garantert vil imponere.

LokalMat Fosen

LokalMat Fosen er et nettverk med mange aktive og engasjerte mat- og drikkeprodusenter som produserer produkter av høy kvalitet med et bredt utvalg av matvarer innenfor kategoriene frukt, fisk, kjøtt, meieriprodukter og korn.

Prosjektlederens sammendrag

European Region of Gastronomy (ERG) en tittel tildelt en europeisk region hvert år av International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT). Denne tittelen tildeles regioner som har vist en betydelig innsats for å fremme gastronomi, kultur og bærekraftig turisme. Formålet med European Region of Gastronomy programmet var å fremme regionale matkulturer, styrke samfunn gjennom mat og bidra til bærekraftig utvikling innen matsektoren.

Trondheim og Trøndelag European Region of Gastronomy 2022

De fire målene for Trondheim og Trøndelag, har også vært de overordnede målene for Matregion Fosen. Fosenregionen har bidratt til en rekke kulinariske arrangementer i løpet av året for å fremme regionens matarv. Her har vi inkludert Trøndersk Matfestival, workshops, seminarer, og kunst- og kulturarrangementer som er relatert til mat. Bærekraftig utvikling gjennom og oppmuntre aktørene til å ta vare på miljøet og fremme lokale, bærekraftige mattradisjoner har vært et viktig mål gjennom hele prosjektet. Dette har inkludert tiltak som å fremme kortreist mat, redusere matsvinn og støtte lokale bønder og produsenter.

Økt bevisstheten om den kulturelle og økonomiske betydningen av mat i regionen, og gitt dem muligheten til å markedsføre seg som matdestinasjoner for turister. Prosjektet har også hatt som mål å styrke samarbeidet i og mellom regioner, og bidratt til kunnskapsutveksling innen gastronomi og kultur.

Prosjektet Matregion Fosen har innenfor rammene av European Region of Gastronomy- initiativet og hovedprosjektet for Trondheim og Trøndelag benyttet muligheten til å fremheve Fosenregionen sin egen matkultur og identitet.

Matregion Fosen har hele veien hatt sitt hovedfokus i prosessene rundt alle aktivitetene. Det er her vi har lyktes best i prosjektet. Det er utrolig hvor givende det er når vi får samlet aktørene ved samme bord.

Vi har skapt grunnlag for nyetableringer som Lokalmat Fosen SA som består av 22 lokalmatprodusenter. Det er åpnet en rekke med lokalmatutsalg. Etablering av fruktnettverk med mer. Matregion Fosen har bidratt til et førtitalls aktiviteter gjennom ERG-året.

Fosenregionen gjennom Matregion Fosen sto også for søknaden på regionale utviklingsmidler forbindelse med Menymessa. Dette ble et samarbeid med Trondheimsregionen hvor vi lyktes med å skape en arena for lokalmatprodusentene, for å nevne noe.

Omtale og aktiviteter

Fosenregionen

Kontakt oss

Bjørn Erik Vangen er prosjektleder for Matregion Fosen.